Er din DAB-radio ved at dø?

I stedet for at høre radio via FM-båndet er der mange, der er glade for at høre programmerne via et digitalt signal på en DAB-radio. Men tjek lige om den stadig kan modtage programmer efter 1. oktober, hvor det digitale signal ændrer sig til formatet DAB+. Helt op mod 400.000 DAB-radioer bliver værdiløse om et par uger.

  Denne model viste sig desværre at være købt i 2009. Dermed er radioen til at skrotte efter den 1. oktober. (Foto: mavesen)

Denne model viste sig desværre at være købt i 2009. Dermed er radioen til at skrotte efter den 1. oktober. (Foto: mavesen)

Hvis din DAB-radio er fra år 2012 eller senere, så skulle den kunne tage det nye format. Hvis du på din radio her og nu kan høre DRs regionalkanal P4, er det et sikkert tegn på, at dit radioapparat også virker efter 1. oktober. Efter skæringsdatoen skal du muligvis lige nulstille radioen og finde kanalerne igen.

Det nye DAB+-format gør det muligt at tredoble antallet af radiokanaler, så der i alt bliver 18 kanaler fremover. Det bliver et miks af landsdækkende og regionale og kommercielle kanaler.

Vil du vide mere om skiftet til DAB+, er der gode svar på Mere Radios hjemmeside her.

Når 50 procent af radiolytningen foregår via digitale kanaler, bliver FM-båndet nedlagt senest to år efter, har politikerne vedtaget i medieaftalen. Da de blev enige om den aftale i 2015, foregik 26 procent af lytningen digitalt, skriver Slots- og kulturstyrelsen på sin hjemmeside. Tallet for første kvartal 2017 er imidlertid steget til 33 procent.

I Norge slukkede de for det landsdækkende FM-signal i januar 2017, og efterfølgende er særligt bilister og vognmænd utilfredse, fordi DAB-signalet ikke går ligeså godt igennem som FM. Forhåbentlig er forholdene her i flade Danmark bedre end mellem de norske fjelde, for begravelsen af FM-båndet rykker nærmere og nærmere.