Gør-det-selv: Skriv dine erindringer

Jeg kunne med det samme lide Birgit. Den første gang jeg mødte hende, var i begyndelsen af 2015, og da var hun 92 år. Nu er hun 93 år, og inden efteråret er omme, ender endnu et lys i lagkagen.

   Se videoklippet med Birgit (nederst) hvor hun fortæller om arbejdet med sine erindringer. (Privatfoto)

Se videoklippet med Birgit (nederst) hvor hun fortæller om arbejdet med sine erindringer. (Privatfoto)

I sin lejlighed støtter hun sig til sin rollator, og i livet læner hun sig op ad et stærkt intellekt. Hun har oplevet meget, og meget længe har hun drømt om at få fanget og formuleret nogle af de vigtigste øjeblikke. Nogle af de sejeste træk og nogle af de vidunderligste personer.

Læs mere om Birgit ved at klikke her.

Jeg er glad for, at Birgit valgte at fortælle om sit liv til mig. Om dengang hun som nybagt mor sejlede over Atlanten for at bosætte sig i New York med sin mand i 1946. Sejlturen varede 12 dage, og hun var søsyg, før skibet var ude af havnen. Derefter flyttede familien nogle år til Bombay, hvor hverdagen betød tjenestefolk i hjemmet og diplomatopgaver ude i byen. Hun valgte selv at lade sig skille. Senere fulgte et andet ægteskab og derefter skilsmisse nummer to efter 23 års samliv.

Birgit og jeg valgte sammen, at den røde tråd gennem hendes historie skulle have arbejdstitlen 'Mændene i mit liv', hvor vi begyndte med faren og sluttede med den voksne søn. I mine interview og i teksten er det altså mændende, der kommer i forreste række, men en fars rolle afhænger meget af, hvem der er mor. Ligesom minderne om en søns opvækst også afspejler hans samspil med hans søster. Så mændene er indgangsdøren til også at tale om de vigtige kvinder og videre ind i minderne.

Læs lidt om Birgits mor ved at klikke her

Efter næsten 20 timers bånd, udskrift, udprint og korrektur har hun nu et manus på 57 sider. Det bliver aldrig 93 års levet liv 1:1, men i takt med at det er sværere at huske, er det stensikkert, at det på skrift er erindringerne, der ikke er til at glemme.

Vi har allesammen hver vores historie at fortælle, og de er alle virkelig vigtige. For os selv, men også for vores nærmeste. Til september underviser jeg i erindringsskrivning. Hvordan få struktur på stoffet? Og hvordan få det formidlet? Hvilke overvejelser skal vi gøre os, når vi inddrager andre? 

Mit kursus løber over otte uger med tre lektioner ad gangen. Det er på Frederiksberg i AOFs regi, og der er plads til ti på holdet. Skal du være en af dem?

Meld dig til kurset eller læs mere ved at klikke her

Se videoklippet herunder, hvor Birgit svarer på "Hvad har du fået ud af at fortælle dine erindringer?" Klik midt på videoen for at afspille.