Har loven overhovedet logik?

I øjeblikket skal 162.986 danskere - igen - tage stilling til, om de fortsat skal være fritaget for digital post. Lige nu har de en midlertidig ordning, der kun løber denne måned med. 

Det er nemlig ved at være to år siden, at alle borgere over 15 år blev tvangsdigitaliseret. Langt de fleste af de 162.986 borgere har denne gang bedt Borgerservice om en permanent fritagelse, så de kan blive ved med at få breve fra det offentlige med posten, siger kontorchef Louise Kampmann fra Digitaliseringsstyrelsen. 

  Reagerer borgeren ikke, inden fritagelsen udløber, bliver man automatisk meldt til. Den slags er logik ulovlig, når det gælder markedsføring, men er helt i orden, når det handler om digitalisering.

Reagerer borgeren ikke, inden fritagelsen udløber, bliver man automatisk meldt til. Den slags er logik ulovlig, når det gælder markedsføring, men er helt i orden, når det handler om digitalisering.

Landets kommuner har sendt breve ud til de mennesker, der igen skal give besked. Hvis kommunen intet hører, bliver personen automatisk og uden videre tilmeldt en digital postkasse. Lige netop den form for tvang, der sådan provokerer mig, og som i sin tid blev startskuddet til Din e-hjælp. 

Hvis et menneske bliver indlagt, så tidsfristen til kommunen overskrides, eller postbuddet ikke får afleveret brevet fra Borgerservice, så er der risiko for, at vigtige beskeder ender i den digitale syltekrukke. Fordi borgeren måske ikke aner, at vedkommende er meldt til. Eller fordi borgeren ikke ved, hvordan han eller hun skal få adgang til beskederne.

Hvorfor bliver folk automatisk meldt til - i stedet for at fortsætte som frameldt?
- Fordi det handler om lovens logik. Og den
siger, at skal fritagelsen være permanent, kræver det en helt ny sagsbehandling, siger kontorchef Louise Kampmann.

Netop 'logikken' i den lov er så infam, at en delegation fra Iran spærrede øjnene op, da de under et besøg i Danmark fandt ud af, at grunden til så mange borgere er digitale, er fordi det trukket ned over folks hoveder ved lov. Den slags ville aldrig gå hjemme i diktaturstaten. 

Sørg for at give din kommune besked senest 30. oktober, hvis du har den midlertidige fritagelse. Du kan også udstyre andre med en fuldmagt, hvis du selv skulle blive forhindret.

Hent fuldmagten ved at klikke her